Zadolženi - kako javni dolg spreminja naša življenja?

Letos bo minilo 10 let od največje finančne krize po 2. svetovni vojni. Zadolžili smo se, da imamo gospodarsko rast in sedaj smo prisiljeni rasti, da lahko poplačamo dolgove.

O tem, kako so ekonomski in politični odgovori na krizo v zadnjih 10 letih spremenili naša življenja, se bomo pogovarjali z

gosti:

- mag. Jasmina Držanič (dolgoletna bančnica, sedaj poslovno finančna svetovalka in publicistka),
- dr. Peter Klepec (filozof, vodja raziskovalnega projekta Filozofija krize: ekonomija - politika - ekologija),
- dr. Bogomir Kovač (profesor na Ekonomski fakulteti v Ljubljani in kolumnist),
- dr. Urban Sušnik (ekonomist, Gibanje za ekonomsko pluralnost).

Okroglo mizo, ki bo prvi dogodek v nizu razprav Finančna kriza in desetletje dolga, bo povezovala mag. Ajda Pistotnik samostojna raziskovalka in sodelavka projekta Organizacije civilne družbe kot enakovreden partner pri spremljanju javnih financ (Balkan Monitoring Public Finance).

O javnem dolgu javnost ne ve veliko, poročanje v medijih je pogosto abstraktno in zvedeno na informacijo, da je dolg previsok, da ga je potrebno zmanjšati in da je zato potrebna privatizacija in varčevanje. To samoumevnost je potrebno postaviti pod vprašaj.

Ste se že vprašali zakaj točno je naš javni dolg tako zelo narasel? Kam je šel ta denar? Komu smo pravzaprav dolžni? In ali kdo sploh spremlja kako in pod kakšnimi pogoji se zadolžujemo? Kaj se bo zgodilo, če obresti na naš dolg poskočijo? Je dolg sploh legitimen in zakaj ga ne moremo enostavno kar odpisati?

V Sloveniji je bil leta 2008 dolg dobrih 8,2 milijard evrov (manj kot 22% BDP), vrh je dosegel leta 2015 s 32 milijardami (83% BDP), trenutno počasi pada, 2016 je znašal 31,7 milijard (78,5% BDP). Krize pa naj bi bilo zdaj konec.


Vabljeni!


Razpravo skupaj organizirajo društvo EnaBanda, GEP - Gibanje za ekonomsko pluralnost in Atrij ZRC SAZU.

▼ Show More Information

Atrij ZRC, Novi trg 2, 1000 Ljubljana
adress is not specified
04 April , Wednesday 19:00