WORKSHOP BUTOH DANCE 5ΗΜΕΡΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΧΟΡΟΥ MΠΟΥΤΟ ΜΕ ΤΗΝ KOSEKI SUMACO

WORKSHOP BUTOH DANCE

5ΗΜΕΡΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΧΟΡΟΥ MΠΟΥΤΟ

ΜΕ ΤΗΝ KOSEKI SUMACO

5 ΕΩΣ 9 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2016

ΣΤΟ ΣΤΟΥΝΤΙΟ «ΟΞΩ-ΝΟΥ» ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ
Το σεμινάριο είναι πενθήμερο, συνολικής διάρκειας 25 ωρών και οι εγραφές είναι έως τις 31 Ιανουαρίου.
Ημερομηνίες & ώρες:5/2 ως 9/2
Κόστος σεμιναρίου:
Το ακριβές

κόστος του σεμιναρίου θα εξαρτηθεί απο τον αριθμο των συμετοχών και θα ανακοινωθεί στους συμετέχοντες μόλις ολοκληρωθούν οι εγγραφές.

Πληροφορίες & εγγραφές :

ΣΤΟΥΝΤΙΟ
«ΟΞΩ-ΝΟΥ»
Αγ.Κυριακής 29
Ταμπακαριά-Χαλέπα
6972-694294
oxonouevents@yahoo.gr
www.myspace.com/oxonouevents


Δομή σεμιναρίου:
Ασκήσεις πάνω στο ΚΙ
Το σώμα μας είναι ένας μικρόκοσμος μέσα στον μακρόκοσμο. Με τις ασκήσεις πάνω στο ΚΙ (κοσμική ενέργεια) βασισμένες στο Shintaido (που προέρχεται από το Aikido) μπορούμε να φέρουμε κοντά τους δύο αυτούς κόσμους. Αυτό θα δώσει την απαραίτητη βάση για το άνοιγμα του σώματος και του πνεύματος, για την καλύτερη αντίληψη και αφομοίωση αυτών που μας περιβάλλουν.

Suriashi
Το Suriashi είναι το παραδοσιακό περπάτημα που χρησιμοποιείται στο χορό και το θέατρο, τις πολεμικές τέχνες, και το διαλογισμό. Με αυτό το περπάτημα, που φέρνει το σώμα τελείως οριζόντιο και δίνει την ψευδαίσθηση της «παγωμένης κίνησης», έχουμε μια πολύ ιδιαίτερη αίσθηση του χρόνου και του χώρου, εσωτερικά και εξωτερικά.

Άλλες τεχνικές
Κάνουμε ασκήσεις ειδικά για τα πέλματα, τις γάμπες και τη λεκάνη, ώστε η βάση, η επαφή με τη γη να γίνουν πιο γερές, και να πλουτίσουμε τις δεξιότητες και την εκφραστικότητά μας. Δουλεύουμε πάνω στη διαχείριση της ενέργειας: αποδόμηση και σύνθεση, συνεχής και απότομη κίνηση, στοιχεία απαραίτητα για τη δουλειά της χορογραφία.
Δουλειά πάνω σε ζώα, έμβρυα, ανάπηρους, κ.ά.
Με τη δουλειά πάνω σε ζώα, μαθαίνουμε τις λειτουργίες των μυώνων, των νεύρων και των ορμονών. Το σώμα ενός ψαριού κινείται σύμφωνα με τους νόμους την υδροδυναμικής. Οι οπλές του αλόγου είναι πολύ δυνατές ενώ ο λαιμός του παραμένει μαλακός. Οι γάτες καμπουριάζουν την πλάτη τους και ανασηκώνουν το τρίχωμά τους σε περίπτωση κινδύνου...Είναι η γνώση του σώματος, οι κινήσεις σε κατάσταση ανάγκης.
Με τη δουλειά πάνω σε έμβρυα και ανάπηρους, ανακαλύπτουμε τις αισθήσεις, τη μνήμη της πρωταρχικής κίνησης μέσα στο νερό, καθώς τα νεύρα δεν έχουν ακόμα τον έλεγχο. Αυτή η άσκηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη χαλάρωση του νου και την εμβάθυνση σε μακρινές μνήμες.
Δομή, άνθος
Στην Ιαπωνία θεωρείται ότι το κατεξοχήν νόημα της σκηνικής τέχνης είναι «η δημιουργία ενός άνθους».
Με αυτή την ιδέα του άνθους, της μεταφυσικής ομορφιάς του ηθοποιού ή του χορευτή, ερχόμαστε σε επαφή με την ουσία της σκηνής, τον τόπο της «πλασματικής πραγματικότητας».
Επίσης οι συμμετέχοντες στο σεμινάριο μαθαίνουν αυτή την όψη, βλέποντας οι ίδιοι από έξω, και έχοντας την ικανότητα να αποδίδουν τη δομή που απαιτείται για τη δημιουργία.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε : όσους ενδιαφέρονται να εξερευνήσουν το σώμα τους και το πνεύμα τους, περφόρμερς, άτομα που ασχολούνται με το χορό, το θέατρο, τις εικαστικές τέχνες και τη φιλοσοφία.
BUTOH

To Butoh γεννήθηκε στην Ιαπωνία τη δεκαετία του ΄60, στην εποχή του Underground και των Happenings. Ήταν μια πρόκληση ενάντια στο σύγχρονο ορθολογισμό που εισέβαλλε στη χώρα και που μεταφέρθηκε στο χορό με την εμφάνιση του φορμαλισμού.
Οι εισηγητές του Butoh, όπως ο Tatsumi Hijikata, o Kazuo Ono και ο Akira Kasai, εμβάθυναν στην ίδια την προέλευση - αρχή του χορού.

Bu σημαίνει χορός και toh σημαίνει το χτύπημα του εδάφους με τα πόδια. Συνθέτοντας τη λέξη butoh μια αναφορά στις αρχαϊκές πρακτικές στις γιορτές των αγροτικών κοινωνιών. Και αυτές έχουν ένα διονυσιακό χαρακτήρα που φέρνει στο φως την επανάσταση της σάρκας. Οι εισηγητές του Butoh χρησιμοποίησαν αυτή τη λέξη για να επανατοποθετήσουν το χορό στη πραγματική του έννοια: να κάνει τις αρχαϊκές μνήμες του σώματος να μιλήσουν.
Οι παρορμήσεις, οι μνήμες, οι επιθυμίες, το υποσυνείδητο..., πλευρές που δεν βρίσκουν χώρο στη λογική αντίληψη των λέξεων, βρίσκονται κρυμμένες μέσα στο σώμα μας. Το Butoh έφερε αυτή τη σκιά στο φως της ημέρας.

Είναι στοιχεία επίσης που συναντάμε στην ευρωπαϊκή σκέψη μέσα από τα κείμενα του Αρτώ και του Ζενέ. Ειδικά στην πρόταση του Αρτώ στο «θέατρο και η μετενσάρκωση» και στο «θέατρο και το είδωλό του», βρίσκουμε μεγάλη σχέση με το Butoh.SUMAKO KOSEKI

Αφότου παρακολούθησε τη διδασκαλία του Tadashi Suzuki και του d’ Isso Miura στην Ιαπωνία, έφυγε για τις πρώτες περιοδείες σε διεθνή φεστιβάλ όπως αυτό της Νάνσυ και του Παλέρμου, και συναντήθηκε με τον Γκροτόφσκι και τον Μπάρμπα το 1977.
Εγκαταστάθηκε στο Παρίσι και εξέλιξε την τέχνη του χορού της μέσα από την επαφή με καλλιτέχνες του χορού, του θεάτρου και της λογοτεχνίας: Philippe Leotard, Bernard Noel, Philippe Adrien, Catherine Sellers, κ.ά.

Η μαγεία του χορού της, που κατοικείται από τις πολλαπλές αρχαϊκές μνήμες μας, έχει αφήσει τα ίχνη της στη Γαλλία (Théâtre du Rond Point, Le Bataclan, Festival d’Avignon, MIMOS κ.α) και αλλού. Η μέθοδός της που βασίζεται στη δουλειά πάνω στην ενέργεια (ΚΙ) με ιαπωνική τεχνική, έχει επίσης εκτιμηθεί στις διδασκαλίες που παραδίδει στο l’ ADAC ή στις σειρές μαθημάτων στο AFDAS.

H S.K. διδάσκει και δίνει παραστάσεις σε πάρα πολλά μέρη στον κόσμο και έχει επισκεπτεί την Ελλάδα και τα Χανιά αρκετές φορές στο παρελθόν, έχοντας χτίσει μια σταθερή σχέση με μαθητές της από την πόλη μας αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα ,οι οποίοι παρακολουθούν την διδασκαλία της πάνω στο μπούτο.


Το σεμινάριο είναι διάρκειας 25 ωρών
Για Κόστος, πρόγραμμα & εγγραφές : 28210 45585, 6972694294

ΣΤΟΥΝΤΙΟ
«ΟΞΩ-ΝΟΥ»
Αγ.Κυριακής 29
Ταμπακαριά-Χαλέπα
2821045585, 6972-694294
oxonouevents@yahoo.gr
www.myspace.com/oxonouevents

▼ Show More Information

Agias Kiriakis 29, 73133
Chaniá
05 February , Friday 17:00

More Events Nearby