Visita, debat i organització ciutadana reforma Tèxtil Rase

1. El projecte d'arquitectura no es fruit de la participació ciutadana i un procés de consulta obert a la ciutadania. El projecte de reforma es va fer partint de 7 reunions (cap de caràcter obert i públic) de les entitats: joves de La Fusteria, entitats de cultura de cultura tradicional, circ, teatre

i projecte educatiu per la mobilitat i tres artistes locals, màxim 30 persones. S’ha marginat a la major part de les entitats de la cultura i a cap associació de: veïns, esports, salut, serveis socials, solidaritat i cooperació, medi ambient, comunicació, gremis-patronals-comerciants, inacceptable per un projecte de poble de 3,3 Milions d’eurost.
2. La primera fase de 2M€ que és la única que es disposa de finançament, només preveu: un bar-gastronòmic (700-800 mil €) i la resta del pressupost fins a 2M€ en sales polivalents d’uns 800 m2 com les de l’actual Tèxtil Rase, 4 petits magatzems de 15m2 (teatre, circ, ludoteca i sala auditori) i 76 m2 de WC’s.
3. Tota la Tèxtil Rase està fora del pressupost de 4 milions en obres de la legislatura que ja s'han gastat. Que les fases 2 i 3 d'un cost de 1,3 M€ no tenen legitimitat democràtica per aprovar-les per què democràticament no és legítim condicionar els projectes dels mandats dels governs que surtin elegits a partir de 2019, obligant-los a pagar obres encarregades en el mandat anterior.
4. La sala polivalent i el gran bar segons la regidora de cultura Marta Cordomí estan concebuts per que liderin la programació cultural de la Tèxtil Rase. L'empressari concessionari/a durant 7-8 anys (sense legitimitat democràtica) decidirà al marge dels tècnics i regidors, privatitzant un espai públic. El bar s’entrega equipat amb 25 mil euros en: neveres, cuines, campanes, fregidores, aire condicionat, etc... i claus en ma per que no tingui que gastar ni 1 € per engegar el negoci. Les sales polivalents no ténen aquest nivell d'equipaments necessàris per les activitats de les entitats: taquilles i magatzems propis, sales petites de reunió, despatxos per entitats, megafonia, escenaris, tarimes, il•luminació, teló, llocs on penjar pancartes dels actes, insonorització dels espais que entre les sales no es molestin els uns als altres i es puguin fer servir al mateix temps, espais fortament insonoritzats per l’assaig d’instruments i assaig de la coral, grups de teatre.
5. Al restaurador privat ignorarà els problemes que generin els seus actes a l'entorn. a) Amb capacitat total de 2 mil persones es poden organitzar macro concerts i esdeveniments que atreuràn gent de fora de Cardedeu per la qual no s'ha previst aparcament i el soroll i les molèsties les patiran els veïns de Els Estalvis, la Granada i bona part del Centre.
6. La façana d’entrada i bar de l’edifici és d'arquitectura contemporània i transforma i no permet entendre l'ús industrial de l’edifici del S.XIX. No es crea un espai d'interpretació i memòria pels centenars de teixidores i familia d'empressàris que expliquen una part de la història de Cardedeu. Els vilatans perdem una oportunitat d’entendre la nostra història i els comerciants i restauradors oportunitats de sumar atractiu turístic pels visitants de la vila.
7. Si s’hipotequen els espais i pressupost disponibles per Cardedeu privatitzant uns espais de 1500 m2 addicionals i plans sense finançament, per que la totalitat dels 2.500 m2, no hi haurà capacitat econòmica, disponibilitat d’edificis i terrenys a Cardedeu per respondre a necessitats socials, esportives, solidaritat i cooperació, salut, veïns, etc... i que es quedaran sense resposta ni esperança pel present i 4-5 anys futurs.
8. Les entitats i veïns van reivindicar espais per: una residència pública i l’ampliació del centre de dia Les Teixidores per la gent gran, espais per entitats de salut, espais per les corals i entitats de teatre, joventut, .... . El Casal de Joves s’ha quedat petit per l’error d’encabir activitats com l’escalada i el circ que son esportives i haurien d'anar als pabellons. A la manca d’espais d’assaig de música i coral es podria donar resposta més econòmica i ràpida a la Sala Sarau dividint en 4 espais diferenciats per necessitats: sala aïllada acústicament corals, teatre, pràctica instrumental, dues sales petit format per reunions entitats, sala taquilles i magatzems, ... d’acord amb una consulta a les entitats per assegurar que s’adapten a les seves necessitats.
9. Es viable aturar el projecte actual i que s’escolti al conjunt de les entitats i de la ciutadania?. a) Que s’hagi pres una decisió política de principi no impedeix que el mateix govern si rep contestació ciutadana organitzada, aturi el projecte i el reconsideri integralment. b) La fase en la que els partits polítics podien actuar en la decisió de principi, s’ha acabat votant a favor o en contra al Ple Municipal de febrer de 2018, ara és el moment de les enitats i veïns. c) Fins que el govern no inicii el procés administratiu per contractar la primera fase d’obres, passaran setmanes i potser mesos que donen temps per aturar-lo sense cap conseqüència ni perjudici per les finances de la vila.
Totes i tots els veïns, d’entiats o no que voleu ser escoltats i participar en una visita a l’edifici i reunió de descoberta del projecte esteu convidats/des el dijous 19 d’abril a les 19 hores a la Sala Polivalent de la Tèxtil Rase.

▼ Show More Information

Tèxtil Rase Fàbrica de Cultura, Calle Llinars, Cardedeu
adress is not specified
19 April , Thursday 19:00