Stopama dinastije Nemanjić

http://www.jungletribe.com/sr/putovanja/izleti-srbija/stopamadinastijenemanjic

Tura Stopama dinastije Nemanjić predstavlja jedinstven doživljaj u turističkoj ponudi Srbije, ona prikazuje najsvetliji period srpske istorije i koncentrisana je tako da se tokom dva dana obiđu najvažniji lokaliteti i zadužbine

u srcu Raške i u punom sjaju vidi i doživi ktitorska delatnost svetorodne dinastije Nemanjića.

Put vodi ka manastiru Žiči. Kaže se da je sve u Žiči poteklo iz uma Svetog Save, njegovog shvatanja lepote i svetlosti. Saznajte zašto glavnu crkvu nazivaju sedmovratnom i koju simboliku to nosi sa sobom.

Vozimo se dalje kroz Dolinu jorgovana koja nosi priču o srpskoj srednjovekovnoj državi i ljubavnom zaveštanju kralja Uroša I prema kraljici Jeleni. Dolazimo do utvrđenja Maglič, jednog od najznačajnih sprskih srednjovekovnih gradova sa kojeg se pruža neverovatan pogled na dolinu reke Ibar.

Kada se putem skrene ka mističnim visovima, još uvek divlje Golije dolazimo do srednjovekovnog utvrđenje unutar čijih zidina se nalazi mauzolej osnivača samostalne srpske države velikog župana Stefana Nemanje – Bogorodičina crkva u Studenici. Malo je verovatno da je Srbija ikada imala značajniju građevinu od ovog hrama, sazidanog krajem XII veka. Manastir Studenica se nalazi na UNESKO-voj listi kulturne baštine. U ovom manastiru su pohranjene mošti velikog župana Stefana Nemanje, njegove supruge Ane i Stefana Prvovenčanog.

Pratimo put srednjovekovne Srbije i dolazimo do sedišta njene episkopije – Petrove crkve u Starom Rasu. Visoko na uzvišenju, crkva je tokom vekova bila kultno mesto i svetilište koje obiluje brojnim rimskim i vizantijskim tragovima. Ovde je Stefan Nemanja primio pravoslavnu veru, oženio suprugu Anu i krstio svog najmlađeg sina, Rastka Nemanjića.

Drugi dan:

Obilazimo ostatke starog Rasa, srpske prestonice prvih Nemanjića. Zajedno sa manastirom Sopoćani i Đurđevim stupovima, predstavljala je istorijsko jezgro srpske srednjovekovne države Raške. Spomenički kompleks Starog Rasa se zajedno sa manastirom Sopoćani nalazi na UNESKO-voj listi svetske baštine. Sami Đurđevi stupovi su među najstarijim zadužbinama Stefana Nemanje, sagrađen je nakon po čudesnog izbavljenja iz pećine, u kojoj su ga braća zarobila. Građevina je nagovestila impresivnu ktitorsku delatnost čitave dinastije.

Obilazimo manastir Mileševo, zadužbinu Vladislava, sina Stefana Prvovenčanog. Manastir je postao poznat zbog svog umetičkog karaktera; malo je fresaka u ukupnom nasleđu vizantijskog umetničkog kruga koje su proslavljene u meri kao što je to bio slučaj sa mileševskim Belim anđelom.

Povratak u Beograd u večernjim časovima.

▼ Show More Information

Gospodar Jevremova 49, 11000
Belgrade
23 June , Saturday 06:00

More Events Nearby

 21 September , Friday
 Drugstore Beograd, Belgrade
 23 September , Sunday
 11Tri Belgrade, Belgrade
 21 September , Friday
 Crowne Plaza Belgrade, Belgrade
 13 October , Saturday
 Ranko Žeravica Sports Hall, Novi Beograd
 22 September , Saturday
 Belgrade, Serbia, Belgrade
 06 October , Saturday
 Veslački Klub Crvena Zvezda-Beograd, Belgrade
 20 September , Thursday
 Pro Rides, Belgrade
 21 September , Friday
 Pro Rides, Belgrade
 22 September , Saturday
 Novi Beograd, Serbia, Novi Beograd
 20 September , Thursday
 Belgrade Sensual Weekend Festival, Belgrade
 10 October , Wednesday
 Hotel M Beograd, Belgrade