Stein Torleif Bjella trio // Hurtigrutens Hus

Hurtigrutens Hus får besøk av «De tause menns talsmann». Stein Torleif Bjella blei kjent for platetitler som «Vonde Visu» og «Heim for å døy». Det høres jo i utgangspunktet ganske nitrist ut. Men hei, dette blir framifra bygdenorge-noir – i skjønn harmoni med mørk, mørk moro på bekostning av ensomme

bygdemenn!

Etter en periode i Oslo som gitarist, sanger og låtskriver i det ikke altfor suksessrike bandet Tolv Volt, pakket Stein Torleif Bjella på begynnelsen av 00-tallet gitarkofferten og flyttet tilbake til hjembygda Øvre-Ål i Hallingdal. Blant fjell, elver og beitemark, utviklet han nye sider ved seg selv som låtskriver. Bjella hadde observasjoner å formidle, og snart skulle hans eget navn stå på konsertplakaten og albumcoveret. Det var likevel ikke den flotte naturen som inspirerte Bjella til å skrive. For ham var menneskene som lever nær den mer spennende. Individene, inkludert ham selv, og deres liv og tanker, ble utgangspunktet for hans vers og refrenger. Bjellas nysgjerrighet som tekstforfatter retter seg i stor grad mot personer som av forskjellige årsaker er i utakt med samfunnets forventninger. Nesten utelukkende mannfolk.

- Jeg ser jo at det skjer noe med mannsrollen. Mange menn blir igjen på bygda mens kvinnfolka reiser til byen og tar utdanning og får seg jobb. Selv om selvinnsikten ikke alltid er så stor, er det mye kraft og vilje i karakterene jeg skriver om. Jeg har sympati med dem, sier han. Bjella har produsert tekstsitater som ”dama i radion syng ho kjenne seg åleine - ho og kjærasten lev separate liv heime -sjøl køyre eg fortsatt i ein bil med plass te to - eg har sett folk le, dei kalla meg skrotnisse no” og “No kjem det tomme i tunge velt, som godstog jøno hogstfelt eg skulle sjølsagt vore blid, Norge er so rikt høyre eg dei si”.

Bjella har blitt belønna med Spellemannspris, Prøysenpris, Edvardprisen og kulturprisen i Buskerud kommune for sitt tekst- og musikkunivers. Til Hurtigrutens Hus kommer han med sin eminente trio.

▼ Show More Information

Markedsgata 1, 8450
Stokmarknes
05 May , Thursday 20:00

More Events Nearby

 11 October , Thursday
 Kulturfabrikken Sortland, Sortland