Romeo i Julija - Carski ruski balet | Rijeka

"Romeo & Julija" - balet u tri čina

Sergej Prokofjev (1891-1953)
Koreografija - Leonid Lavrovsky
"Gavotte" i završni čin 2 - koreografija Gediminas Taranda
Predstavu je obnovio Mikhail Lavrovsky
Scenografija - Eugene Baldy
Kostimografija - Anna Ipatief

Balet Romeo i Julija lirska je priča o tragičnim

veronskim ljubavnicima na glazbu Sergeja Sergejeviča Prokofjeva, koja je od svojega nastanka 1938. godine neprekidno nadahnuće mnogih naraštaja koreografa i redatelja.

To slavno baletno djelo nastalo je prema Shakespeareovoj drami Romeo i Julija, jednoj od najljepših, najtragičnijih i najčitanijih priča svjetske literature koja već četiri stoljeća služi kao nepresušno vrelo inspiracije autorima različitih umjetničkih područja. Mnogi su skladatelji napisali glazbu za balet ili operu o nesretnim ljubavnicima, koji na početku života tragično skončaju zbog netrpeljivosti što vlada između njihovih obitelji Capuleti i Montecchi.

Prokofjevljev balet, prema sinopsisu Adriana Piotorovskog i Sergeja Radlova, majstorsko je djelo iznimna i bogata umjetničkog izričaja. Prokofjevljeva glazba omogućila je plesati Shakespearea i njegove likove, koji su time dobili novu dimenziju. Ovim je baletom otvorena posve nova stranica u povijesti baletne umjetnosti.

Djelo je svjetsku praizvedbu doživjelo izvan Rusije, u Brnu 30. prosinca 1938. godine, a u revidiranoj glazbenoj verziji izvedenoj 1940. godine u Marijinskome teatru u tadašnjemu Lenjingradu, u koreografiji Leonida Lavrovskog, a vi ga imate prilike vidjeti u izvedbi Carskog ruskog baleta 16.02.2016. u Rijeci, u dvorani Zamet od 19:30 sati.

Kupi ulaznice: http://bit.ly/1mTosDm

▼ Show More Information

Bože Vidasa, 51000
Rijeka
16 February , Tuesday 19:30

More Events Nearby

 18 October , Thursday
 Hotel Miramar, Opatija, Opatija
 15 November , Thursday
 Abbazia, Croatia, Opatija
 26 October , Friday
 Automotodrom Grobnik, Grobnik
 19 October , Friday
 Automotodrom Grobnik, Grobnik