Pussy Riot esittää: Riot Days Show

PUSSY RIOT esittää: RIOT DAYS

Maailmalla kohahduttanut venäläinen Pussy Riot saapuu ensimmäistä kertaa esiintymään Suomeen Riot Days – nimellä kulkevan projektinsa kanssa. Vuonna 2017 alkunsa saanut Riot Days perustuu Pussy Riot –ryhmän perustajajäsenen Maria ”Masha” Alyokhinan samannimiseen kirjaan.

Esitys on tähän mennessä nähty Euroopan maiden (mm. Saksa, Iso-Britannia) lisäksi myös Amerikassa (mm. Seattle, San Fransisco, Santa Cruz, Austin, Los Angeles & New York).

Vuonna 2011 Moskovassa perustettu Pussy Riot –ryhmä koostui alkujaan vaihtelevalla jäsenyydellä noin 11 naisesta. Ryhmä järjesti provosoivia guerrilla punk rock -esityksiä epätavallisissa julkisissa paikoissa. Esiintymisistä tehtiin musiikkivideoita, jotka ryhmä julkaisi internetissä. Ryhmän lyyrisiin teemoihin sisältyy feminismi, LGBT-oikeudet ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin vastustaminen, jonka ryhmä mieltää diktaattoriksi.

Maailmanlaajuisen maineen ryhmä saavutti vuonna 2012 kun ryhmän viisi jäsentä osoittivat mieltään Moskovan Kristus Vapahtajan katedraalissa. Naisten mukaan heidän mielenosoituksensa kohdistui ortodoksisen kirkon johtajien Putinia kohtaan osoittamaan tukeen tämän vaalikampanjan aikana. Tämän seurauksena maaliskuussa 2012 kolme ryhmän jäsentä, Nadezhda Tolokonnikova, Maria Alyokhina ja Yekaterina Samutsevich pidätettiin syytettynä huliganismista. Elokuussa 2012 naiset tuomittiin "uskonnollisen vihan aiheuttamasta huliganismista" kahdeksi vuodeksi vankeuteen. Samutsevich vapautettiin lopulta rangaistuksensa koeajalla lokakuun 10. päivänä valituksen jälkeen, mutta muut kaksi naista pidettiin edelleen vangittuina. Naisten vangitseminen herätti laajalti huomiota ja kritiikkiä etenkin länsimaissa. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International kritisoi duumaa (Venäjän parlamentti) mielipidevankien pitämisestä. Lopulta painostus kasvoi niin suureksi, että duuman oli hyväksyttävä Amnestyn vetoomus ja Tolokonnikova ja Alyokhina vapautettiin 21. joulukuuta 2013.

Vankilajakson jälkeen Pussy Riot on osoittanut mieltään mm. Sotshin talviolympialaisissa, jossa järjestyksenvalvojien kerrotaan käyneen ryhmän kimppuun pippurisumutteiden ja pamppujen kera. Alyokhina ja Tolokonnikova ovat myös julkaisseet vuosina 2014-2016 useita uusia musiikkivideoita, jotka kantavat nimiä kuten "Putin Will Teach You To Love The Motherland", "I Can not Breathe" ja "Make America Great Again". Alyokhina ja Tolokonnikova ovat myös esiintyneet puhujina useilla kansainvälisilla festivaaleilla, konferensseissa ja muissa tapahtumissa niin Yhdysvalloissa, Kanadassa, Euroopassa, Australiassa kuin Singaporessakin. He ovat myös perustaneet vuonna 2014 Mediazona –nimisen internetissä toimivan ihmisoikeusfoorumin.

Helsingin Kulttuuritalolla nähtävä Riot Days –show on syntynyt Maria Alyokhinan, tuottaja Alexander Cheparukin ja ohjaaja Yury Muravitskyn yhteistyöstä. Lavalla nähdään neljä esiintyjää, Alyokhinan lisäksi Kyril Masheka, Nastya Awott ja Maxx Awott.

Maria Alyokhina kuvailee projektia näin:

”Jos sinulla on mahdollisuus muuttaa jotain, on sinun tartuttava tuumasta toimeen. Jotkut poliittiset impotentit väittävät, ettei meillä ole ääntä eikä oikeutta valita.
Meillä on ääni. Meillä on oikeus. Haluamme inspiroida ihmisiä, haluamme uudenlaista toimintaa.
Haluamme, että hiljaiset uskaltaisivat puhua. Ja me uskomme, että se on mahdollista.
Riot Days on kulttuurinen vallankumous.
Yhteisö on vahvempi kuin mikään hallitus.
Jotta nationalismista, seksismistä, rasismista, pelosta ja eriarvoisuudesta päästäisiin eroon, meidän on noustava kapinaan yhdessä. Sinulla on ääni. Minä näytän sinulle.”

Esitys on kerännyt suitsutusta kansainväliseltä lehdistöltä ja sitä kuvaillaan mm. näin:

”Reilun tunnin mittainen esitys on erittäin voimakas, lumoava, ja tipauttaa suurimman osan katsojista leuat lattiaan, se on niin voimakas! Jos tämä show sattuu saapumaan kaupunkiisi, annamme suurimman mahdollisen suosituksen: mene katsomaan!
Pussy Riotin musiikki, joka aikaisemmin oli lähinnä uhmakasta punkkia, muuttuu Riot Days –esityksessä rytmikkäämmäksi ja intensiivisemmäksi lähennellen myös digitaalista hardcorea.”
-Northwest Music Scene (US)
http://www.northwestmusicscene.net/review-pussy-riot-theatre-revolution-mesmerizes-crowds-in-seattle-and-olympia/

”Esitys oli täynnä voimakasta, herättävää iloa. Riot Days vakuutti minut siitä, että keikoilla on vielä voimaa liikuttaa massoja.”
-The Guardian (UK)
https://www.theguardian.com/culture/2017/nov/20/saatchi-gallery-enfants-terribles-pussy-riot-tolokonnikova-alyokhina

“Räikeä yhdistelmä performanssitaidetta, runoutta ja luut murskaavaa trash can-soundia. Sarjakuvamaisen, empaattisen ja mustalla huumorilla höystetyn raivokkaan esityksen brutaalia voimaa ei voi kieltää.”
-The Times (UK)
https://www.thetimes.co.uk/article/theatre-review-riot-days-at-islington-assembly-hall-n1-5r3w6whtg

Kulttuuritalolla illan avaa Menkkaklubi dj't.

Pussy Riot esittää: Riot Days
Kulttuuritalo (Helsinki) 6.3.2018
Ovet auki klo 18:00
Showtime klo 19:30
Kesto n. 1h
Liput myy TIKETTI hintaan 32,50€ (sis. palvelumaksun)
Seisovassa etukatsomo on kokonaan anniskelualuetta (K18),
istumapaikat sallittu kaiken ikäisille.

Tuotannosta vastaa No Fear Agency & Promotion Oy
Yhteistyössä: Voima ja Radio Helsinki
Lisätiedot: Hilkka Aarela, hilkka@nofear.fi
facebook.com/nofearoy

▼ Show More Information

Sturenkatu 4, 00510
Helsinki
06 March , Tuesday 18:00

More Events Nearby

 03 January , Thursday
 Helsinki, Finland, Helsinki
 05 January , Saturday
 Tapahtumakeskus Telakka, Helsinki
 31 December , Monday
 The Circus, Helsinki
 29 December , Saturday
 Azembora, Helsinki
 31 December , Monday
 Shamrock Vantaa, Vantaa
 16 December , Sunday
 Eckerö Line, m/s Finlandia, Helsinki
 22 December , Saturday
 Shamrock Vantaa, Vantaa
 28 December , Friday
 Shamrock Vantaa, Vantaa
 29 December , Saturday
 Shamrock Vantaa, Vantaa