Neulottu ystävyys – Kootud Sõprus

Näyttelyn kantavana teemana on ihmiset yhteen kokoava neule ja sen eri muodot. Töitään esille tuovat Suomesta käsinvärjättyjen lankojen taitaja Ilona Korhonen / Handu ja neulevaatevalmistaja Kaino sekä virolaiset neulemestarit Kylli Jacobson ja Riina Tomberg.

Perinteitä ja modernia neulesuunnittelua

yhdistävä näyttely on esillä Eesti Käsitöö Majassa 18.4.-7.5.2018, Pikk 22, Tallinna. Näyttelyn ovat kutsuneet koolle Taitoliitto ja virolainen Eesti Rahvakunsti ja Käsitöö Liit.
--------------------------
HANDU
Musiikin tohtori ja neulebloggaaja Ilona Korhonen on värjännyt lankoja käsin jo kauan ja viimeiset kymmenen vuotta hän on levittänyt intensiivisen värisiä lankojaan Handun kautta. Yhden hengen värjäämöstä langat päätyvät myyntiin verkon lisäksi kolmeen kivijalkakauppaan.
Handun värjäyserät ovat usein äärimmäisen pieniä, mikä tekee yksittäisistä lankavyyhdeistä ainutlaatuisia. Näitä lankoja kutsutaankin handulaisiksi värjärinsä mukaan. Persoonalliset langat ovat tämän indievärjääjän vaihtoehto isoissa erissä teollisesti tuotetuille langoille.
http://handu.fi/shop/

KAINO
Suomalaisia, tunnistettavia, lumoavan kauniita naisten neulevaatteita valmistava Kaino. Kaino valmistaa tuotteensa sertifioiduista luomu kampapuuvilla- ja merinovillalangoista valmiiksi vaatteiksi asti itse omassa neulomossaan.

Niina Sinisalon vuonna 2010 perustama satakuntalainen neuleyritys Kaino on ylpeä kotimaisuudestaan. Kaikki työvaiheet langasta valmiisiin tuotteisiin toteutetaan heidän omassa neulomossaan kotimaisin voimin. Yritys tahtoo myös pitää toimintansa ekologisena: ylijäämäpalat hyödynnetään esimerkiksi sisustustuotteissa, pienempi silppu jatkaa matkaansa kierrätyshuopaa valmistavaan yritykseen. Kaikki langoissa käytetyt raaka-aineet ovat jäljitettävissä. Kaino pitää huolta myös eläinten hyvinvoinnista käyttämällä mulesing-vapaata merinovillaa.
http://www.kaino.fi/

KÜLLI JACOBSON
Tallinnalaislähtöinen matematiikan opettaja Külli Jacobsonin perustama yritys Kagu Kudujad on saanut työstään useita tunnustuksia ja palkintoja. Siperiasta peräisin olevia kukkakuvioita esittelevä näyttely on kiertänyt Virossa ja Venäjällä jo neljän vuoden ajan ja on nyt ensimmäistä kertaa nähtävillä Suomessa.
Näyttelyn kirjoneulekäsineet yhdistävät historian nykyisyyteen. Suuri osa kuvioista on peräisin siperialaisen Maria Ossipovan neulekuviovihosta ja loput on kopioitu virolaisista museoesineistä. Yrityksen työntekijät ovat neuloneet perinteiset kuviot itse valitsemillaan väreillä.

https://www.facebook.com/pg/KaguKudujad/photos/?ref=page_internal

RIINA TOMBERG
Tekstiilitaiteilijan ja kansantaiteen maisterin tutkinnot suorittanut Riina Tomberg on voittanut useita palkintoja. Tomberg on myös kokenut käyttötaidenäyttelyiden osallistuja, sillä hänen töitään on esitelty lukuisissa näyttelyissä sekä kotimaassaan että ulkomailla.
Tuoreimmissa teoksissa on kaksi kerrosta: ”Värvid ja varjud” (Värejä ja varjoja). Värit koristavat ja elävöittävät pintaa kun kaavoituksen luomat varjot puolestaan luovat muodot. Taiteilijan mukaan varjoja ei tarvitse erikseen koristella tai korostaa, sillä ”ne joko ovat tai niitä ei ole”.
https://www.facebook.com/ruutjatriip/

▼ Show More Information

Pikk 22, Kesklinn, Tallinn, 10133 Harju Maakond, Eesti
adress is not specified
18 April , Wednesday 10:00