Männen med rosa triangel

Verklighetsbaserad och högaktuell berättelse om förföljelse, överlevnad, hopp och kärlek som homosexuell i nazisternas koncentrationsläger. En föreställning om ett då och ett nu, och om hur glömska skapar paralleller till vår samtid.

Homosexuella befann sig lägst i lägerhierarkin, var lovligt byte

för alla, fick de hårdaste arbetsuppgifterna och placerades ut vid granitbrotten, skyttebanorna, stenhuggerierna som lovligt byte för de nazistiska soldaterna som ofta iscensatte fångars flyktförsök, för att genom sina dödande kulor erhålla tre dagars permission. Soldater kunde t.ex. slita mössan av en fånge och kasta den mot det elektrifierade taggtrådsstängslet och beordra fången att hämta tillbaka den. Om fången närmade sig taggtråden klassades det som flyktförsök och man fick man skjuta, och om fången inte lydde slogs han ihjäl med batong.

Det här är en verklig berättelse om en systematisk och sällan uppmärksammad förföljelse. Det enda brott Josef, och alla de tusentals homosexuella i lägren begått: de ville älska och bli älskade av fel personer.

Pjäsen är baserad på boken "Männen med rosa triangel" av Heinz Heger. En verklighetsupplevd vittneskildring om Josef Kohut som gavs ut först 1972. Fram till dess hade ingen av de förföljda homosexuella vågat vittna om sina erfarenheter i koncentrationsläger, av rädsla för det dubbla stigmatat som infann sig, eftersom de fortfarande föraktades och klassades som brottslingar under efterkrigstiden.

Uppsättningen är ett samarbete mellan Riksteatern, RFSL och Forum för levande historia. Den varvar musik och koreografi med tydliga paralleller till dagens samhälle.

Mattias Brunn, Daniel Åkerström-Steen och Mårten Andersson har turnerat med pjäsen "No Tears for Queers" i Sverige. Då satte man strålkastarljuset på manlighet och maktstruktur, precis som i deras kritikerrosade Riksteaterproduktion "Järnnatt". I den här uppsättningen fördjupas samarbetet tillsammans med dansaren och koreografen Marcus Baldemar. I "Männen med rosa triangel" möter vi normernas och utanförskapets mörkaste mekanismer.

▼ Show More Information

Västergatan 11, 352 31
Växjö
10 May , Tuesday 19:00

More Events Nearby

 10 October , Wednesday
 Växjö Konserthus, Växjö
 23 October , Tuesday
 Ulf Nilsson guide & resor, Växjö