Ingebjørg Bratland

Hjarteskjell

Ingebjørg Bratland er kjent for sin stemme, unike sangteknikk og formidlingsevne.

Hun er godt forankret blant nye og tradisjonelle musikkforbrukere. 25 millioner streams av hennes katalog samt 40 000 solgte CD’er av «Månesinn» er klar tale! 70 utsolgte konserter på siste turné taler vel

også for seg selv. Det er ingen overdrivelse å kalle artisten fra Vinje for en aldri så liten popsensasjon. I oktober 2017 slapp hun sitt fjerde album, «Hjarteskjell», til strålende anmeldelser. Nå er hun klar for ny turné.

Som 27-åring har Vinje-bygdingen allerede en merittliste de fleste kan misunne. Før platedebuten hadde hun et etablert navn i folkemusikkmiljøet. Hun er kåret nordisk mester, vunnet norgesmesterskap i folkemusikk, og har flere seire i Landskappleiken som kveder. Hun markerte seg også sterkt med sin medvirkning på H.K.H. Kronprinsesse Mette-Marit sitt samlealbum «Sorgen og gleden», i tillegg til å synge tittelsporet på Jul i Svingen-serien til NRK. I forbindelse med minnekonserten i Oslo Domkirke 30.07.2011, sang hun Nordahl Griegs «Til Ungdommen» a cappella.

Heimafrå
Som artist platedebuterte hun på det kritikerroste prosjektet «Heimafrå», sammen med Odd Nordstoga. Dette unike prosjektet bestod av folketoner og historiske fortellinger gjenspeilet i den norske kulturarven. I sin enkle musikalske produksjon ble albumet hyllet, og det resulterte i Gull-plate (20 000 solgte) og en Spellemann-pris i kategorien Folkemusikk/tradisjonsmusikk. Ikke minst resulterte samarbeidet i mer enn 150 livekonserter, med avslutningsvis to utsolgte konserter i Operaen. Paret avsluttet det suksessfylte prosjektet med å gi låten «Landet imot nord» til Flyktninghjelpen og deres innsamlingsaksjon våren 2014.

Berre meg
Hennes første soloalbum «Berre meg» kom i mars 2014. Låten «Ingen e som du» ble umiddelbart A-listet på NRK P1 og tok det vakre vise-pop-albumet til Spellemann-nominasjon i visekategorien. Albumet ble produsert av bransjeveteran Bjørn Nessjø. Den nærmer seg gull-trofé samtidig som flere Bratland-låter har en sterk utvikling i strømmetjenester (Spotify, Tidal, Apple Music og så videre). Låten «På avstand» ble høsten 2014 en radiofavoritt, og året ble avsluttet med julelåten «Klokkene kallar» og lille-julaften konserten på NRK TV 1, som ble sett av mer 1.2 millioner nordmenn. Et fantastisk karriereår kunne oppsummeres.

Måneskinn
Men det store gjennombruddet skjer sommeren og høsten 2015. Låtene «Stjernene» og «Fordi jeg elsker deg» treffer både grasrota og popmusikk-elskere over hele lande. Albumet «Måneskinn» ankom i november 2015 og ble hyllet av kritikere, samt musikkjøpere. Mer enn 40 000 eksemplarer ble solgt, og per i dag har låter fra «Månesinn» blitt strømmet 10 millioner ganger. Remiksen av «Stjernene» med Lars Vaular treffer et enda større publikum og løfter prosjektet videre. Totalt har hele hennes katalog per i dag blitt streamet mer enn 25 millioner ganger.

Programleder og kulturprisvinner
Sammen med Jarle Bernhoft gjør hun en glimrende debut som programleder for spellemannprisutdelingen i slutten av januar 2016. Ingebjørg sin soloturné ble gjennomført i 2016 med mer enn 70 konserter, Festivaler og kulturhus ble utsolgt, og det ble hennes største konsertår noensinne. Høydepunktet ble utvilsomt to bejublede konserter i Operaen i Oslo. Et hyggelig løft fra sine «egne» fikk hun også våren 2016, da hun mottok «Telemark fylkes kulturpris» for 2015.

Hjarteskjell
6. oktober 2017 slapp hun sitt fjerde album, «Hjarteskjell», til strålende anmeldelser. Musikknyheter ga albumet 9/10 og skrev: «‘Hjarteskjell’ er et sterkt album og et høydepunkt i plateåret 2017. Herlig musikk som bringer lune toner til høstmørket».

«Hjarteskjell er små, sterke, mjuke musklar som gøymer seg i harde skjell. slik er disse songane for meg»
– Ingebjørg Bratland

Det er stort spenn i Ingebjørg Bratland sin musikk fra debutalbumet «Heimafrå» med Odd Nordstoga til det nye albumet «Hjarteskjell». Med rot i folkemusikken, har hun frem til i dag beveget seg over et bredt musikalsk spekter – viser, pop, jazz og elektronisk. Dette har alltid føltes både riktig og viktig, samtidig som lojaliteten til hjemsted og dialekt er like sterk. Den røde tråden er uansett hennes unike og særpregede stemme.

«Hjarteskjell» er skrevet og produsert over 18 måneder. Der albumet «Månesinn» var produsert av Espen Lind og Geir Hvidtsten, har hun denne gang benyttet seg av intet mindre enn fire forskjellige studioer og produsenter: Martin Sjølie (Sigrid, Maria Mena), Kåre Vestrheim (Odd Nordstoga, Highasakite), Lars Horntvedt (Susanne Sundfør, a-ha), Espen Lind og Geir Hvidsten. I en tid hvor lyttevaner er forandret, ønsker hun at dette skaper spennvidde og større lytteopplevelser.

Albumet er skrevet av Bratland selv – noen av låtene i samarbeid med produsentene. I tillegg har hun oversatt to gamle, personlige favoritter: «My Dear Companion» (Min aller kjæraste) og Thåströms sterke kjærlighetserklæring «Over sundet».

Turné våren 2018
Ingebjørg Bratland skal ut på en meget omfattende turné, noe hun gleder seg til.

«No skal eg snart ut på vegen att! Kjenner det kriblar bra etter ei lang pause. Noko av beste med å gje ut ny musikk er å reise på turné. Og ikkje minst at eg no har endå fleire songar å velge i! Gler meg til å pakke kofferten for å ut å fylle alle dei flotte konsertsalane rundt om med både nye og songar de har høyrd før! Håpar de vil dele kvelden med meg!», sier hun selv.

For det er ingen live-debutant vi har med å gjøre her; Bratland har evnet å bergta sin konge, sitt publikum og sine anmeldere med sin klare, sterke stemme, ekte fremførelse og fengende låter.

Det er bare å glede seg til vårens musikalske begivenhet!

Foto: Isabel Watson

▼ Show More Information

Sam Eydes plass 2, 4836
Arendal
11 March , Sunday 19:00

More Events Nearby

 23 November , Friday
 Arendal Kulturhus, Arendal
 06 December , Thursday
 Arendal Kulturhus, Arendal
 21 November , Wednesday
 Clarion Hotel Tyholmen, Arendal