Folkloriamo Urlati

Când vine vorba de vacanță, cei mai mulți aleg pe timpul verii muntele sau marea, iar de câțiva ani românii se dau în vânt pentru vacanțele exotice de peste hotare. Pentru cei care încă nu s-au decis unde să se refugieze, măcar într-un weekend, că tot se anunță temperaturi caniculare, vă propunem astăzi

o destinație surprinzătoare: Urlați, localitatea supranumită și orașul dintre vii.

La vreo 20 de kilometri de Ploiești, pe DN1, după ce treci prin localitățile Bucov, Valea Călugărească și Albești Paleologu, drumul spre Urlați se lasă în stânga. Pentru cei care nu au mai fost în Urlați trebuie spus că dincolo de imaginea unui orășel provincial, doar cu câteva blocuri construite pe vremea lui Ceaușescu, în perioada în care societatea Filatura de Bumbac și Complexul de Vinificație asigurau locuri de muncă nu doar pentru Urlați, ci și pentru comunele învecinate, lucrurile s-au schi


În urmă cu 11 ani, la Urlați rata șomajului era de circa 60%, cu mult mai mare față de orice nivel de suportabilitate. La acea dată, la Urlați nu se mai putea vorbi de sistem centralizat de termoficare, iar locuitorii primeau apă după program, din cauza datoriilor mari la întreținere.

„Când am preluat Primăria Urlați, în 2004, pentru a ieși din criză, având în vedere datoriile istorice la furnizorii de utilități, am propus o soluție care, ulterior, s-a dovedit a fi eficientă: realizarea de separații la gaze, la apă și la energia electrică, orașul Urlați fiind primul care a adoptat o astfel de măsură”, ne-a povestit Marian Măchițescu, primarul orașului Urlați. Câțiva ani mai târziu, unul dintre 13 locuitorii din Urlați aplicau pentru un job la cea mai mare fabrică de pe raza orașului: P&G.

Rezultatul s-a observat imediat. Spitalul orașului, propus să fie închis, oferă acum servicii medicale la fel de bune ca în orice alt spital din oraș. Școlile au fost modernizate, iar la Urlați a început să fie derulat un program amplu de modernizare a străzilor.


Povestea orașului Urlați trebuie să înceapă, însă, cu mult timp înainte. Pe raza localității există mai multe conace, dar și Casa Domnească a lui Constantin Brâncoveanu, precum și numeroase bisericuțe din lemn, cu o vechime de peste 200 de ani și cu o arhitectură care îți taie respirația.


Prin urmare, călătorul trebuie să se familiarizeze mai întâi cu istoria orașului. Atestat la jumătatea secolului al XVI-lea, orașul Urlați a fost descoperit de vechile familii boierești din secolul XIX, care și-au ridicat aici conace, unde să-și petreacă vremea pe perioada verii și în timpul culesului strugurilor, se arată în descrierea făcută de Primăria Urlați.

„Orașul cuprinde 15 cartiere, respectiv Arioneştii Noi şi Vechi, Cherba, Jercălăi, Maruntis, Orzoaia de Sus şi Orzoaua de Jos, Schiau, Valea Bobului, Valea Crîngului, Valea Mieilor, Valea Nucetului, Valea Pietrei, Valea Seman şi Valea Urloii. Peste tot, turistul poate fi atras de zonele bogate în viță-de-vie, dar și de obiective turistice. Unul dintre cele mai importante edificii este Conacul Bellu, care a fost reabilitat, cu sprijinul Consiliului Județean, și care este unul dintre cele mai importante muzee din județ.. Celebrele crame de la Urlați, mănăstirile, dar și celelalte obiective pot reprezenta un centru de atracție pentru cei care vin la Urlați”, povestește Marian Măchițescu, primarul orașului Urlați, care susține că numele localității în niciun caz nu vine de la conducătorul de tren care, pe vremuri, îi atenționa pe călători că se apropie Gara Cricov din Albești, de unde pot ajunge la Urlați, folosind expresia „Urlați, cinci minute”!.

„Numele localității vine de la boierul Urlățeanu”, susține edilul, căruia nu îi place deloc expresia invocată de cârcotași ca fiind întocmai ca a conducătorului de tren.

Conacul Bellu include numeroase piese de patrimoniu din colecția Alexandru Bellu. Cu o arhitectură în stil românesc, de la mijlocul secolului XIX-lea, clădirea, modernizată în totalitate, adăpostește numeroase tablouri, sculpturi, cărți rare, icoane, candelabre, dar și alte numeroase piese de patrimoniu.

Iar dacă ați ajuns la Urlați, măcar în trecere, o oprire la Mănăstirea Jercălăi, unde se află și Schitul Sfânta Maria cu bisericuța de lemn, în formă de corabie, este o altă destinație recomandată.

„Biserica este monument arhitectural”, povestește edilul orașului Urlați. Povestea micii bisericuțe din lemn este deja celebră. Biserica a fost construită în urmă cu 300 de ani, de o mână de meșteri populari. Apoi, biserica din lemn a fost mutată la Toplița, în județul Harghita. Însă atât de mult i-a plăcut Reginei Maria mica bisericuță de lemn încât a cerut, în 1928, ca biserica să fie mutată lângă cetatea Bran. După vreo alți 30 de ani, de frică să nu fie culcată la pământ în perioada comunistă, în 1956 biserica a fost mutată la Urlați - Jercălăi. Se spune că mica bisericuță adăpostește o icoană făcătoare de minuni a Maicii Domnului, adusă de la Sfântul Mormânt.

„Tot la Urlați avem Biserica Galbenă, cu o vechime de peste 240 de ani, Biserica din lemn „Nașterea Maicii Domnului”, Conacul Urlățeanu, unde poate fi vizitată o cramă funcțională, iar turistul are posibilitatea să se familiarizeze cu atmosfera boierească”, susține edilul.

„Turistul are însă mult mai multe variante de petrecere a timpului la Urlați. Prin urmare poate ajunge la Casa Domnească, situată între viile domnitorului Constantin Brâncoveanu, sau poate alege să-și petreacă după-amiaza la o degustare de vinuri. Totul ține însă de starea de spirit, pentru că, aici, toate drumurile duc spre un vin bun, fie că vorbim de Cramele Bazilescu, Cramele Dealul Mare, Cramele Bolgiu, Cramele Halewood și, de ce nu, la cramele de la Mănăstirea Jercălăi”, povestește primarul orașului Urlați.

Însă partea cu degustarea trebuie să fie făcută cu măsură, pentru că, altfel, călătorul în loc să se familiarizeze cu Fetească Neagră, dar și cu soiuri precum Merlotul sau cu celebrul Cabernet Sauvignon, riscă să nu-și mai aducă aminte nimic din toată excursia prin orașul dintre vii...

Iar dacă sunteți convinși să plecați la drum, trebuie însă să vă recomandăm ca, înainte de stabilirea traseului, să rezervați din timp o cameră de cazare. La acest capitol, orașul Urlați nu stă prea bine, pentru că există numai aproximativ 100 de locuri de cazare, probabil și pentru faptul că localitatea este situată la numai 20 de kilometri de Ploiești.

▼ Show More Information


Urlatii
28 July , Friday 08:00

More Events Nearby

 28 June , Thursday
 Departamentul pentru Pregătirea Personalului Didactic - DPPD Ploiești, Ploiesti
 29 June , Friday
 ST Studies, Ploiesti
 02 July , Monday
 Facultatea de Științe Economice UPG Ploiești, Ploiesti
 05 July , Thursday
 Facultatea de Științe Economice UPG Ploiești, Ploiesti
 20 July , Friday
 Facultatea de Științe Economice UPG Ploiești, Ploiesti
 29 June , Friday
 Dana Lex Tour, Ploiesti
 13 July , Friday
 Dana Lex Tour, Ploiesti
 18 July , Wednesday
 Anticaffe New Experience, Ploiesti
 10 July , Tuesday
 Facultatea de Științe Economice UPG Ploiești, Ploiesti
 14 July , Saturday
 Puchenii Mari, Prahova,
 28 June , Thursday
 Filarmonica Paul Constantinescu - Ploiesti, Ploiesti
 08 July , Sunday
 Charmant Voyage, Ploiesti