Danas sveta Crkva slavi rođenje Blažene Djevice Marije. Marijino rođenje razveselilo je nebo i zemlju, anđele i svece, patrijarhe i proro

Danas sveta Crkva slavi rođenje Blažene Djevice Marije. Marijino rođenje razveselilo je nebo i zemlju, anđele i svece, patrijarhe i proroke, pa i cijeli svijet.
S njezinim rođenjem kucnuo je pravi čas radosti nebeskim i zemaljskim stanovnicima. Beskrajnim nebeskim dvorima orila se radosna pjesma anđela,

jer im se rodila Kraljica, koja će ih ispunjati radošću kroz svu vječnost.

Suznom dolinom zemlje odjeknula je pjesma nebeskih stanovnika navješćujući radost svim ljudima pravednima i grješnima.Zapisano je da je neki pustinjak svake godine osmoga rujna čuo nebeske pjesme neobične ljepote. Dugo je molio da shvati tajnu tih pjesama. Nebo mu je odgovorilo: na nebesima se na taj dan pjeva jer je Marijin rođendan, te bi bilo poželjno da se i zemlja sa svojom pjesmom pridruži nebesima i slavi rođendan majke Sina Božjega.

Marijino rođenje je bilo početak našega spasenja. Jer ono što su u Betlehemu anđeli navješćivali svemu čovječanstvu, to je počelo njezinim rođenjem. Dan Marijinog rođenja je dan kada je zakucalo ono prečisto Srce Djevice i Majke preko koje će do konca svijeta strujati milost spasenja u kršćanskim dušama. Marija je došla na ovaj svijet, da nama pokaže put spasenja, put koji vodi u vječno blaženstvo. Ona je prva uspostavila veze između neba i zemlje. Marijino rođenje je od vijeka bilo predviđeno u Božjim otkupiteljskim planovima. Ona je bila određena da stupi u najuže veze sa Sinom Božjim Otkupiteljem svega svijeta, i da zajedno s Njime sudjeluje u otkupljenju. Nju je baš među svim ženama vječna Božja Mudrost od vijeka odabrala, da po Njoj započne spasenje. Sotona se služio u početku ženom Evom, da upropasti cijeli ljudski rod; Bog se opet služi ženom Marijom da ljudski rod spasi. Marija je ona žena koju su željno očekivali naši žalosni praroditelji i njihovi nesretni potomci.

Sretni dan Marijinog rođenja donio je radost nebu i zemlji, anđelima i ljudima, svim stvorenjima, pa i samom Stvoritelju, da i sam svemogući Bog veseli se u trenutku rođenja Marije Djevice. Veseli joj se Bog Otac kao svojoj jedinoj, odabranoj, savršenoj Kćeri. Veseli joj se Bog Sin kao svojoj budućoj Majci, i željno čeka trenutak da siđe u njezino djevičansko krilo. Veseli joj se Duh Sveti kao svojoj zaručnici, koju je obasuo nebrojenim milostima. Slaveći Marijine blagdane mi produbljujemo svoju vjeru i dublje ulazimo u otajstvo spasenja koje je Kristovom smrću i uskrsnućem doseglo svoj najveći vrhunac.

Bog je Mariju svojim Božanskim umom zamislio, svojim Božanskim Srcem htio, svojom Božanskom svemoćnom rukom učinio. Učinio je ljepšom od svih zvijezda, divnijom od svih zemaljskih i nebeskih divota i ljepota. Marija je uvijek bila posve otvorena Bogu. Uvijek je tražila volju Božju i dobrobit drugih ljudi. Ona je majka Krista Spasitelja. To je postala svojom vjerom i duhom služenja.Slaviti Marijin rođendan znači diviti se njezinu životu i prihvaćati njezine životne stavove i ulogu. Marija je bila i ostala naš najveći uzor...

Sva veličina naše drage male Gospe je u tome što je ona kao Majka Spasiteljeva ona velika Gospa, ona jutarnja zvijezda, koja nam je navijestila svojim dolaskom rođenje Isusa Krista. Zato mi danas ne slavimo samo toliko ono slabo nemoćno Dijete, koje je rodila presretna žena sveta Ana; nego mnogo više pozdravljamo Onu iz koje je sinulo sunce pravde Krist Gospodin Bog naš.

Marija je od prvog trenutka svoga začeća po posebnoj Božjoj povlastici sačuvana od istočnog grijeha. Ona je od prvoga trenutka svoga života bila puna milosti, sva milosna. Svu milost koju je Bog mogao dati jednom razumnom biću udjelio je Blaženoj Djevici Mariji. Marija je je začeta i rođena bez grijeha. Ona očuvala svoju bezgrješnost i postala blaženom i svetom. Urešena je svim krjepostima i milostima onako kao je to dolikovalo Spasiteljevoj Majci. Na Njoj se ostvarilo otkupljenje u svoj punini, ljepoti i sjaju. Marija je prva otkupljena, prva oslobođena od grijeha. Ona je prva koja je novi božanski život doživjela u svoj njegovoj ljepoti. Ona je bila prva ljudska narav, koja se uspela do Božjega prijestolja. Ona je nadvisila sve korove anđeoske.

Ona je najuzvišenije stvoreno razumno biće koje je Bog stvorio. Marija je dakle remek djelo svega Božjega stvaranja. Čistoća njezine duše je bijelija od ljiljana. Ljiljan je bijel samo na svome vrhu, a Marija je posebni ljiljan koji je potekao iz Božjega vrta. On je bijel od svoga vrha do korijena, dakle od začeća i rođenja do uznesenja i krunjenja na nebu. Blažena Djevica Marija ima veliku moć kod svoga Sina Isusa Krista. Ona nas neprestano zagovara kod Gospodina Boga i posreduje za naše spasenje. Kao što je Isus posrednik između Boga i čovjeka, tako je Marija posrednica svijeta i Krista. Istina Isus je naš život, naša sreća, naše spasenje, ali da dođemo k Isusu trebamo nekoga tko će nas voditi i zagovarati. A to je Marija, koja je najbolji, najsigurnij i najkraći put do Isusa. Isus je po Mariji došao na svijet, zato On želi da i mi po Njegovoj Majci Blaženoj Djevici Mariji dođemo u nebo.

Jedan američki svećenik zapisao je ovu neobičnu zgodu iz svojega života. Jednom se vraćao kući sa svoje svećeničke dužnosti. Bila je strašna olujna noć. Skrenuo je s prave staze i izgubio se. Satima je lutao, ali nigdje ni puta ni kuće. Posve iscrpljen, kada je izgubio gotovo svaku nadu u spas, utekao se Mariji. I gle čuda! Nije prošlo mnogo kada je u daljini ugledao neko svjetlo. Uputio se prema njemu. Jedva živ stigao je u kuću iz koje je dopiralo svjetlo. „Da, velečasni, doista Vam je pomogla Majka Božja. U pol noći probudilo me dijete vikom: 'Majko, upali svjetlo! Lijepa Gospođa kaže da moraš upaliti svjetlo!' Mislila sam da dijete sanja i umirila sam ga. Ali malo kasnije opet je zavikalo: 'Moraš upaliti svjetlo!' Odgovorila sam mu da samo sanja. Međutim kada je treći put zavikalo isto, upalila sam svjetlo samo da ga umirim. Velečasni, to je svjetlo što ste ga vidjeli i što Vas je spasilo.“

Stara franjevačka svetkovina, Gospa od anđela potječe iz prvih franjevačkih dana.

Na ovaj dan se prisjećamo obraćenja svetog oca Franje koji se dogodilo upravo 2. kolovoza 1208. godine u malenoj crkvici svete Marije od Anđela, podno grada Asiza, a u franjevačkoj povijesti, ta crkva je poznata kao Porcijunkula.

Ovo je i dan potpunog oprosta, tzv. Porcijunkulskog oprosta.

U povodu blagdana Gospe od Anđela, koji se slavi 2. kolovoza, u svim franjevačkim crkvama diljem svijeta vjernici mogu dobiti porcijunkulski ili potpuni oprost od vremenitih kazni. Taj oprost vjernici mogu dobiti od 1. kolovoza u podne do 2. kolovoza u ponoć ako se ispovjede, pričeste, pohode franjevačku crkvu ili župu, te izmole Vjerovanje, Oče naš i pomole se na nakanu Svetog Oca.

Oprost je godine 1216. sv. Franjo izmolio od pape Honorija III., koji je odredio posebni oprost svima onima koji pohode crkvicu Porcijunkulu ... Slaveći Gospu od Anđela, dobivamo također i poticaj da se sjetimo svoga anđela čuvara, da mu uputimo zahvalnost za sve trenutke kada nas je štitio i čuvao, a nismo ni znali kako se to dogodilo.

Murillo - PortiunculaBlagdan Gospe od Anđela, kada se franjevci spominju obraćenja sv. Franje koje se dogodilo godine 1208. u Porcijunkuli, postao je važnim trenutkom pomirbe za vjernike, da poput Franje mogu doživjeti Gospodinovo milosrđe. O aktualnosti Franjine pobožnosti prema crkvi, mjestu u kojemu se čuva Otajstvo Tijela i Krvi Kristove, i prema samom euharistijskom Otajstvu govori ulomak molitve zapisane u njegovoj Oporuci. "Od preuzvišenoga Sina Božjega ništa tjelesnoga ne vidim u ovome svijetu osim Njegovoga presvetog Tijela i Krvi".

Franjo je tako preporučio svojim sinovima da se sa strahopoštovanjem klanjaju Sinu Božjem u euharistiji te Utjelovljenje usporedio s euharistijskom zbiljom: kao što se Kristovo božanstvo krije u Utjelovljenju, isto se tako krije i u euharistijskome posvećenom kruhu. Krist se ponižava svaki dan, svaki dan dolazi k nama u poniznim prilikama; svaki dan dolazi iz Očeva krila na oltar u svećenikove ruke, ističe se u jednoj Franjinoj opomeni.
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Danas sveta Crkva slavi rođenje Blažene Djevice Marije. Marijino rođenje razveselilo je nebo i zemlju, anđele i svece, patrijarhe i proroke, pa i cijeli svijet.
S njezinim rođenjem kucnuo je pravi čas radosti nebeskim i zemaljskim stanovnicima. Beskrajnim nebeskim dvorima orila se radosna pjesma anđela, jer im se rodila Kraljica, koja će ih ispunjati radošću kroz svu vječnost.
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++Ave Maria, gratia plena, Dominus tecum.
Benedicta tu in mulieribus,
et benedictus fructus ventris tui, Iesus.
Sancta Maria, Mater Dei,
ora pro nobis peccatoribus,
nunc et in hora mortis nostrae. Amen. — in Trsat.

https://www.facebook.com/events/621848391239575/?ref=3&ref_newsfeed_story_type=regular&source=1https://www.youtube.com/watch?v=2bosouX_d8Y

▼ Show More Information


Nazareth
20 November , Sunday 13:00

More Events Nearby

 01 March , Thursday
 ‎Gemini - ג'ימני‎, Yagur
 03 March , Saturday
 ‎יענקל׳ה‎, HaZorea`
 22 March , Thursday
 Belvoir Fortress,
 17 March , Saturday
 Legacy Nazareth Hotel, Nazareth
 10 March , Saturday
 ‎Almidan Theater مسرح الميدان‎, Haifa
 24 March , Saturday
 Upper Nazareth, Israel, Upper Nazareth
 28 February , Wednesday
 KARMA BAR Karmiel, Qiryat Karmiel
 01 March , Thursday
 Tiberias Adloyada, Tiberias
 18 March , Sunday
 Hanaton, Israel, Hanaton
 18 March , Sunday
 ‎Ola kagan איפור קבוע‎, Qiryat Bialik
 03 March , Saturday
 Karmi'el, Israel, Karmi'el
 15 March , Thursday
 ‎התוכנית הסודית‎, Qiryat Tiv`on
 24 March , Saturday
 Upper Nazareth, Israel, Upper Nazareth
 10 March , Saturday
 `Arraba, Israel, `Arraba
 01 March , Thursday
 Nesher, Israel, Nesher
 08 March , Thursday
 Nesher, Israel, Nesher
 03 March , Saturday
 Tiberias, Israel, Tiberias
 05 March , Monday
 ‎Karmiel Music Conservatory - קונסרבטוריון למוסיקה כרמיאל‎, Karmi'el
 05 March , Monday
 Yad Shitrit Cultural Center, Tiberias
 20 March , Tuesday
 Qiryat Bialik, Israel, Qiryat Bialik
 03 March , Saturday
 Tiberias, Israel, Tiberias
 20 March , Tuesday
 Tiberias Cinematheque, Tiberias
 02 March , Friday
 Kiryat Tivon, Israel, Kiryat Tivon
 13 March , Tuesday
 Kiryat Tivon, Israel, Kiryat Tivon
 05 March , Monday
 ‎Karmiel Music Conservatory - קונסרבטוריון למוסיקה כרמיאל‎, Karmi'el
 16 March , Friday
 Gilboa`, Israel, Gilboa`
 04 March , Sunday
 Karmi'el, Israel, Karmi'el
 09 March , Friday
 Qiryat Bialik, Israel, Qiryat Bialik
 11 March , Sunday
 Qiryat Bialik, Israel, Qiryat Bialik