Benjamin Abel Meirhaeghe & Emiel Vandenberghe - The Ballet

▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
MEER INFO & TICKETS
performance // wo 30.05
Theaterzaal // gratis
▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬

Neem Oscar Wilde en Alfred “Bosie” Douglas. Of Vaslav Nijinsky en Sergei Diaghilev. Het zijn stuk voor stuk legendarische maar tragische romances uit de kunstgeschiedenis. In ‘The Ballet’ verbeelden performer

Benjamin Abel Meirhaeghe en danser Emiel Vandenberghe hun versie van die befaamde liefdessaga’s. Meirhaeghe verscheurt met zijn stem en Vandenberghe zalft met elke sprong. Tot hun bizarre liefdesverhouding transformeert in een bijna puberaal treurspel.

De bewogen relatie tussen Meirhaeghe en Vandenberghe legt zowel het hedendaagse lijden als de ultieme intimiteit uit de klassieke 18de-eeuwse romantiek bloot. Tristesse, nostalgisch verlangen en blind streven naar het nu staan centraal in ‘The Ballet’. Die ambiguïteit krijgt gestalte in een samenspel van zang en dans, waarbij diepe gevoelens vertolkt worden en pijn ervaren wordt bij elke dansbeweging.

‘The Ballet’ eigent zich de structuur van een ballet toe, inclusief decorstukken, metershoge doeken en live pianomuziek van pianiste Maya Dhondt. Benjamin Abel Meirhaeghe toont op die manier de machinerie achter het theater. ‘The Ballet’ koestert ontroering en grandeur, en gaat op zoek naar een parallel universum waar virtuositeit en discipline het bestaansrecht opeisen. Een mijmering tussen het klassieke en hedendaagse relaas.

OVER DE MAKERS

Benjamin Abel Meirhaeghe, een zelfverklaarde narcist en wannabe contratenor, studeert af aan de Toneelacademie Maastricht. Meirhaeghe durft naarstig te reflecteren over vastgeroeste concepten. Zijn puberaal vermogen om alles te relativeren en bekritiseren levert hem een zelfbewuste persona op, die zijn eigen duivels en die van andere in de ogen kijkt. Zoals een middeleeuwse nar zich waagt in het spanningsveld tussen entertainen en kritiek uiten, zo smelt dit enfant terrible in zijn werk als sneeuw voor de zon. Zijn afstudeerproject ‘The Ballet’ is een donkere, melancholische synergie in samenwerking met Emiel Vandenberghe. Vandenberghe studeerde aan de Koninklijke Balletschool in Antwerpen en de prestigieuze English National Ballet School in Londen. Hij danste bij het Koninklijk Ballet van Vlaanderen en is sinds 2015 lid van het balletcorps bij het Badische Staatstheater in Karlsruhe.

CREDITS

regie: Benjamin Abel Meirhaeghe - choreografie: Emiel Vandenberghe - performance: Emiel Vandenberghe & Benjamin Abel Meirhaeghe - muziek: Maya Dhondt & Elisabeth Clinckx - decor: Opera & Ballet van Vlaanderen, Koi Persyn, Stéphane Vervaeck - lichtontwerp: Bart Van Merode - tekst: Eva Pot - met grote dank aan: Opera en Ballet van Vlaanderen, Katrien & Peter van de Blauwe Peer, Quatre Mains, Springkastelen Gent, Toneelacademie Maastricht, Nele Keukelier, Sibran Sampers, Peter Missotten, vrijwilligers & Kunstencentrum Vooruit - beeld © Studio Edelweiß - ontwerp beeld: de Blauwe Peer vs. Benjamin Abel Meirhaeghe

▼ Show More Information

Sint-Pietersnieuwstraat 23, 9000
Gent
30 May , Wednesday 20:00

More Events Nearby

 02 February , Saturday
 Sport- en Recreatiepark Blaarmeersen, Gent
 07 February , Thursday
 Cultuurcentrum de Fabriek, Sint-Lievens-Houtem