„Еднаш свет изградив“

Текстот „Еднаш свет изградив“ е пишуван по мотиви на романот „Сидарта“ од Херман Хесе. Преку семејна приказна за татко и син кои се среќаваат после долги години, авторот на претставата Јане Спасиќ се обидува да согледа неколку поважни животни фази и да ги разгледа последиците на индивидуалните одлуки.

Преку нивниот однос и приказните на таткото се поставуваат повеќе прашања за значењето и последиците од изборите во животот. Дали децата може да избегаат од изборите на своите родители и дали може да направат свои самостојни избори или тие секогаш ќе носат сенка од изборите на своите родители, дали постојат универзални вредности или сите се индивидуални? Дали на животот може да му се даде подолготрајна смисла или секоја животна фаза има свое значење? Дали некое од овие прашања има дефинитивен одговор или засекогаш остануваат отворени?
Претставата е работена низ заеднички, експериментален процес заедно со актерите од Театарот за деца и младинци - Драган Довлев, Ненад Митевски, Наташа Петровиќ, Симона Спировска, Бојан Кирковски и младиот гостин Михаел Стојановски кој има само девет години.
Сценографијата е на Мери Батакоја, костимите ги дизајнираше Бранкица Јордановска, композитор на музиката е Дарија Андовска, а дизајнот на светлото е на Звездан Миљковиќ.

Херман Хесе е честопати е потценуван како писател затоа што се обидува да ги симплифицира развојните фази на животот на една личност. Тој во своите романи фазите ги дели на духовна, нагонска и интелектуална, но сметам дека токму поради оваа “чиста“ класификација и поделба неговите романи се привлечни за сите нас во нашата адолесцента загубеност и потрага по сопствен идентитет. Драго ми е што после неколку години во „Театарот за деца и младинци“ се поставува претстава која е наменета за младинската и возрасната публика. Претставата како форма на нарација и театарска игра е динамична при што двете главни приказни постојано се преплетуваат. Се надевам дека оваа сценска динамика ќе и биде блиска и предизвикувачка за современата публика.ЈАНЕ СПАСИЌ, автор и режисер на претставата

▼ Show More Information

Dimitrija Cupovski 4 · Skopje, 1000
Skopje
11 April , Wednesday 20:00

More Events Nearby

 24 June , Sunday
 Skopje, Republic of Macedonia, Skopje
 29 May , Tuesday
 Младински Културен Центар, Skopje
 09 June , Saturday
 Младински Културен Центар, Skopje
 10 June , Sunday
 Boris Trajkovski Sports Center, Skopje
 31 May , Thursday
 Makedonska Filharmonija, Skopje
 19 June , Tuesday
 Даут-Пашин амам, Skopje
 20 June , Wednesday
 Handball Camp Kiril Lazarov 7, Skopje
 16 June , Saturday
 Prae Tourism Macedonia, Skopje
 09 June , Saturday
 Скопје - Skopje, Skopje
 09 June , Saturday
 Moto Club Vepar, Skopje
 23 June , Saturday
 Скопје - Skopje, Skopje
 02 June , Saturday
 Skopje The Capital Of Macedonia, Skopje
 13 June , Wednesday
 Hotel PORTA Skopje / Хотел ПОРТА Скопје, Skopje
 24 June , Sunday
 Holiday Inn, Skopje
 30 May , Wednesday
 InStore - Macedonia, Skopje